Vrijdag 30 april

Vertrek naar Maleisië, Kuala lumpur.
We hebben een tussenstop in KL. en verblijven hier een paar dagen!

Donderdag 6 mei

Vandaag zijn we vanuit  Jakarta naar Yogjakarta  gevlogen en vervolgens aangekomen in Salatiga.  Edwin die in Jakarta woont is met ons meegereisd. Edwin is net als vorig jaar present als onze enthousiaste vrijwilliger die ons met raad daad bijstaat. In Jogjakarta werden we opgehaald door Slamat, inmiddels onze vaste chauffeur. Knikkebollend ondergingen we de reis van 2 uur met de auto. Ondertussen werd  het al weer donker en  het verkeer was ontzettend druk. We kwamen rond 20.00 uur aan bij ons hotel. We zijn al vanaf 5.00 uur op dus we hebben het wel even gehad met het reizen. Even wat lekkers eten in het restaurant bij het hotel. Ons favoriete eten daar,  satéh met lontong is jammer genoeg al uitverkocht. Nog even voorbereiden voor morgen en dan slapen. Morgen hebben we om 8.00 uur een ontbijt-afspraak met Fayar, onze contactpersoon die we via een donateur, die een bedrijf heeft op Java,  hebben benaderd.

Vrijdag 7 mei

Tijdens het ontbijt hebben wij met Fayar over de aanschaf van een computer gesproken. Het gesprek verliep heel soepel, daar waar we er taalkundig niet uitkwamen was Edwin er, om ons uitleg te geven. Morgen gaan we met Fayar inkopen doen in Semarang. Hij doet dan ook een voorstel om het onderhoud te doen. Na het ontbijt op weg naar Ambarawa ! We gaan eerst bij Lena op bezoek. Rond 13.00 uur kwamen we bij Lena aan. Hollend kwam ze me tegemoet. Zij en haar kinderen waren heel blij ons te zien. Fruit en flesjes water stonden klaar op de tafel. Lena liet ons trots haar huis zien. De vloer is nu met een lichte tegel bedekt. Het ziet er fris uit.Voor Debora en Finn was het even wennen zo voor het eerst in de kampong. Gelukkig konden ze het heel goed met Agus vinden. ( spraken in het Engels)  We moesten natuurlijk rijst met groenten en van alles eten. Later zijn we naar ons schooltje gelopen en hebben met de directeur gesproken over de aanschaf van spullen. Edwin was hierbij geen overtollige luxe, want de directeur spreekt met een behoorlijk dialect. Tot onze verbazing had de school  al een verandering ondergaan. Het Landelijk Islamitisch Bestuur  had geld vrijgemaakt om de school te renoveren. We kregen een rondleiding in de klassen. De klassen zien er fris uit en de vloer is betegeld. Het meubilair was niet vervangen omdat het budget niet toereikend was. Onze bijdrage zou dan ook meer dan welkom zijn! Onze hersenen werkten dan ook op volle toeren hoe we dit moesten gaan aanpakken…   De schoolkinderen waren al naar huis dus konden we ter plekke verder niet veel doen. We hebben afgesproken om morgen om 9.00 uur terug te komen om foto´s te maken. Fayar gaat dan ook gelijk mee, want daarna gaan we inkopen doen en hij kan dan ter plaatse kijken hoe de aansluitingen gemaakt moeten worden.

Zaterdag 8 mei

Na het ontbijt  zijn we weer naar Ambarawa gereden. We hebben schoolfoto´s  gemaakt en de kleuterschool bezocht. De kleintjes hadden een dansje ingestudeerd en ze hebben een liedje voor ons gezongen. De kinderen van de basisschool herkenden ons nog en waren natuurlijk heel nieuwsgierig.  Rond 11.00 zijn we naar Semarang gereden om ons te laten adviseren om een computer en bijbehoren te kopen. We besloten een deal te maken met de verkoper. Na heel lang wachten (op de autorisatie) konden we eindelijk met de Visa betalen. Fayar heeft ons geholpen met de aankoop, want zonder hem was dit alles niet gelukt.In de middag zijn we naar Salatiga terug gereden. Aangezien we die middag nog vrij waren zijn we op zoek gegaan naar schoolmeubels. Onze chaffeur Slamat reed ons naar een groothandel. Er was een ruime sortering meubels en na wat soebatten over de prijs, hebben we daar 2 computertafels en 7 kasten voor in de lokalen besteld. Het is de bedoeling dat we dit maandag allemaal gaan aanbieden.  Moe maar voldaan zijn we naar het hotel terug gereden. Aan de overkant van ons hotel hebben we de foto´s van de schoolkinderen laten afdrukken. Ze waren al na 2 uur klaar en konden zo alles sorteren.

Zondag 9 mei

Een dagje privé met de familie. Voor de avond nog een belangrijk gesprek met Fayar. We zullen het een en ander gaan bespreken en vastleggen.  Gaat Fayar het computerbeheer doen?  Hoe vaak kan hij naar Ambarawa komen?  Wat zal het kostenplaatje zijn? Gaat hij het team een computercursus geven? Een gesprek over continuìteit en financièn!  Omdat Fayar begaan was met onze doelstelling heeft hij ook behoorlijk in zijn prijs geschrapt.Het gesprek verliep heel goed!  Fayar gaat het beheer over de computer en internet op zich nemen! Super!!!
Hierna hadden we een gesprek  met Saffii, ons contactpersoon voor de school en de kinderen! We bieden hem administratieve  benodigdheden en een digitaal fototoestel aan. Zo kan hij regelmatig foto´s maken en aan ons opsturen!    We hadden eerder al met hem afgesproken dat hij schooluniformen voor de kinderen zou bestellen. Helaas waren deze niet op tijd klaar zodat we ze niet  zelf kunnen overhandigen. We hebben hem het benodigde geld gegeven om de reeds bestelde schooluniformen te betalen.
Daarna nog een gesprek met Agus, onze transport vrijwillige. Hij heeft een motor en hij zorgt ervoor dat alle bestellingen op zijn plaats komen.

Maandag 10 mei

Na de lunch zijn we op weg naar de school gegaan. Toen we aankwamen, waren de kasten en de computertafels al afgeleverd en stonden de bezorgers netjes te wachten. De nieuwe computer met 3 in 1 printer hadden we zelf bij ons. Zo ook extra kopieerpapier, en tekenpapier.     De directeur glom van oor tot oor toen hij zag wat we allemaal voor de school gekocht hadden. Nadat René de spullen officieel aangeboden had, werd alles op zijn plek gezet. Finn heeft ondertussen aan de oudere leerlingen een tekenles gegeven. Wij hadden houtskool uit Nederland meegenomen en Finn liet zien hoe je hier mee kon tekenen. Ondertussen heeft Corrie de foto´s uitgedeeld en met een juffrouw de namen en formulieren doorgenomen zodat Corrie dit thuis weer kan uitwerken. Van ieder kind hebben we ook rapporten gekregen.    Debora had uit Nederland een hele lading kleurpotloden meegenomen en deze hebben we naar de kleuterschool gebracht. De juf was er heel blij mee. Nadat we alles afgerond hadden hebben we met blijdschap in ons hart afscheid genomen van “onze” school.    Hierna hebben we Lena bezocht en na een uurtje afscheid genomen. In vier dagen tijd hebben we zo’n beetje alles gedaan wat we wilden doen, vraag niet hoe, maar het is ons gelukt. Natuurlijk moesten we de laatste dag in Salatiga wel weer even onze satéh snoepen. ’s Avonds hebben we de koffer alvast ingepakt. Morgen gaan we vroeg weg en gaan de Borobudur bezichtigen.
Dinsdag 11 mei
PECH!  Onze chauffeur belt dat het wat later wordt, hij heeft een lekke band. Nadat Slamat zijn lekke band had gemaakt, zijn we iets later dan gepland naar Jogjakarta gereden. Onderweg hebben we een tussenstop gemaakt en de Borobudur beklommen.´s Middags zijn we nog naar Jalan Marioboro gaan shoppen en afscheid genomen van Edwin. Zijn vliegtuig vertrok eerder. Wij bleven nog even in de shopping mall en hebben daarna het vliegtuig genomen naar Bali.

Woensdag 12 mei

Nog een paar dagen naar Bali en lekker genieten van een welverdiende rust.