Zaterdag 18 april

De reis was lang, We vertrokken om 9.30 uur met de buurvrouw naar het station en namen de trein van 10.00 uur. We kwamen bijna 25 uur later in ons hotel op Bali aan. Dit was 15.00 uur lokale tijd. Op het vliegveld van Denpassar ging het gelukkig redelijk snel. In ieder geval waren er meer balies open. We hadden wel pech want we hadden een verkeerd formulier voor de visa gekregen in het vliegtuig zodat René weer terug moest om een nieuwe op te halen.

Zondag 19 april

Hotel Bali Bumas, de kamer is groot maar eenvoudig. Wat wil je voor 10 euro. Ik had weinig trek maar had al 2 dagen bijna niets gegeten, omdat ik me niet lekker voelde.We hebben op de kamer een kop bami soep voor mij, en voor René een rijstmaaltijd besteld. Nu maar proberen te slapen, het is bijna 10.00 uur. Morgen om 7.00 uur op, ontbijten en dan weer een uurtje vliegen naar Java, waar we Edwin, een vrijwilliger uit Java en mijn neef Augus, op de luchthaven van Jokjakarta ontmoeten!

Maandag 19 april

Midden in de nacht waren we allebei klaarwakker.! Toen maar even de TV aangezet en na een uurtje vielen we allebei weer in slaap. We hebben vroeg ontbeten. Nog is mijn maag niet in orde, dus ik eet wat fruit en een geroosterd broodje. Ook het ontbijt is eenvoudig maar René kan toch lekker bami en nasi goreng eten. We vertrokken snel naar de luchthaven waar we wel weer even moesten wachten.De vlucht van Denpassar naar Yogjakarta was kort. We kregen een broodje met een chocolaatje en een bakje met wat gelei met stukjes erin. Een soort agar agar Op de vluchthaven van Jogjakarta kwam onze chauffeur Slamat ons halen. Hij was er na 10 minuten al, nadat wij telefonisch contact hadden gehad. Slamat, had de vorige jaren ook voor ons gereden. Hij is een prima chauffeur en heel vriendelijk en behulpzaam.Omdat hij er bij was toen ik Lena, mijn halfzus, voor het eest ontmoette, was het fijn dat hij nu ook weer beschikbaar was.We moesten een paar uur overbruggen omdat de vlucht van Edwin en Augus, later zou aankomen. Geen probleem! We reden even de stad in, waar René binnen één uur twee gitarenhad gekocht. Even een snelle lunch en toen weer naar de luchthaven..Met onze familieleden deden we 2 uur over de reis naar Salatiga.Onderweg hebben we lekker kunnen kletsen en over onze plannen kunnen vertellen.Hotel LeBeringin was zoals vanouds weer geboekt.Ze herkenden ons meteen.Natuurlijk even saté eten, bij het standje vóór het hotel. We mochten het in het restaurant van het hotel opeten en kregen er lekkere vruchten bij. Toen naar de slaapkamers even bijkomen. Morgen wordt een spannende dag……..

Dinsdag 20 april

Voel me vandaag weer iets beter. We gaan er tegen aan.Na een eenvoudig ontbijt gaan we richting Ambarawa.Daar bezoeken we eerst Lena en blijven een tijdje bij haar huisWe overleggen met Saffi en we gaan onverwachts gelijk naar de school van Iqbal, de zoon van Saffi.We worden ontvangen door de directeur en een aantal leraren.Eerst hebben we een gesprek en daarna krijgen we een rondleiding.Wat we te zien kregen was erg verdrietig. Op deze staatsschool worden de lessen van de kinderen betaald, maar het onderhoud en de verbruiksmaterialen en leermiddelen moet door de kampong worden opgebracht. We overleggen onderling en spreken af dat de directeur een lijst gaat maken wat de school erg hard nodig heeft.Dan gaan we weer naar Lena terug, waar het ontzettend hard gaat regenen.We zitten het eerste uur vast en moeten blijven eten.Na de geweldige regenbui gaan we naar Salatiga terug en gaan op de terugweg langs een Mall in Salatiga.Daar komen we toevallig allerlei schoolspullen tegen, met een mooie korting, dus we besluiten om maar alvast het een en ander aan te schaffen. Deze spullen gaan we donderdag brengen en aanbieden!We overwegen deze school in zijn geheel te adopteren en de school financieel te ondersteunen. Hoe en op welke manieren zullen we nog moeten bespreken. We gaan naar het hotel en eten om acht uur bij het hotel.Nu lekker slapen en morgen gaan we Karel Schubert bezoeken. Hij is zendeling en wil ons verder op weg helpen met dit project.

Woensdag 22 april

Na het ontbijt heeft René Karel gebeld. Karel moest toevallig ook in ons hotel zijn voor ziekenbezoek. Na een tijdje kregen we een goede indruk met wat voor werk hij bezig is. Na zijn vertrek hebben we zelf het een en ander besproken. Omdat we overwegen het schooltje in zijn geheel te adopteren doen we wat voorwerk en hiervoor moeten formulieren worden opgemaakt. We laten ze uitprinten in het restaurant bij het zwembad. De kelners zijn daar zeer hulpvaardig. Toch wel handig de laptop. Hierna hebben we wat rondgelopen in Salatiga Ook nog wat fotokopieën laten maken van de formulieren die we gemaakt hebben.Later in de middag zijn we bij Susi langs geweest en hebben daar lekkere martabak gula gegeten, heerlijk zoet met chocola. Zij vond het helemaal geweldig dat wij haar kwamen opzoeken. Met een klein minibusje zijn we teruggereden naar ons hotel.René kan nu ook naar school mailen en een reisverslag voor de vrijdagskrant maken. Zijn klas is nu ook dagelijks op de hoogte van onze belevenissen.Daarna hebben we maar weer een portie saté gegeten bij het zwembad. Met een Bintang biertje natuurlijk, wijn is hier niet te koop.Daarna nog even uitbuiken en lekker slapen.

Donderdag 23 april

Vandaag gaan we naar de school terug om foto´s te maken, de formulieren in te laten vullen en de schoolspulletjes aan te bieden.De fotocamera begeeft het net, voordat de laatste klas aan de beurt is.We moeten dus nog een keer terug om een aantal foto´s te maken, maar we moeten zo wie zo de ingevulde formulieren van de kinderen nog ophalen en de foto´s afgeven Dus dit kunnen we a.s. maandag combineren.Rene vertelt de kinderen wat over zich zelf, over de stichting en waarom wij hier zijn.De kinderen vinden het prachtig en luisteren aandachtig.René sluit af met het liedje boeroeng kaka tua, en de kinderen zingen voluit mee. Geweldig!Hierna hebben we de schriftjes, pennen en potloden aangeboden.Ook krijgen de leerkrachten een klok en een puntenslijper in de klas, want de enige klok in het gebouw is stuk. De kinderen komen ons één voor één bedanken en gaan dan naar huis.Rene vertelt de leerkrachten nog dat Karel langs komt om alles nog een keer door te nemen. Hij zal met Saffii ,een andere vrijwilliger, beoordelen wat er in de school als eerste vervangen moet worden en wanneer dit gebeurt. Via Karel kunnen we bij een groothandel alle spullen inkopen die we voor de school nodig hebben.De directeur, de voorzitter van het bestuur en de leerkrachten bedanken ons hartelijk en kunnen niet wachten tot er financiële hulp komt. Wij krijgen een “verlanglijstje” mee.We spreken af dat we maandag nog terug komen om alles af te ronden. Bij Lena thuis moesten we natuurlijk weer eten. We hadden in de Mall ook wat cadeaus voor de kleintjes meegebracht en ze waren helemaal happy. Nadat we hadden afgesproken om zaterdag een dagje uit te gaan, zijn we weer naar het hotel teruggereden. Slamet nam de toeristische route langs rijstvelden en mooie landschappen. In het hotel weer even bijkomen en daarna in het restaurant gegeten.

Vrijdag 24 april

Na het ontbijt hebben wij om 10.00 uur afgesproken met Karel Schubert op zijn werkplek.Wij waren gecharmeerd van deze charismatische man . Hij liet ons zijn kantoor zien en we maakten kennis met zijn medewerkers en vrijwilligers. Zij hebben op dit moment 180 kinderen die door donateurs betaald worden. Hiervan waren er 40 die door Nederland betaald werden.Wij konden een goed beeld krijgen hoe deze organisatie alles heeft opgezet en het zag er niet alleen professioneel uit: het was profesioneel.Hij liet ons ook zijn andere levenswerk zien. Hij had een kerk laten bouwen, waar ruimte was om kinderen naschoolse opvang te geven. Daar konden ze hun huiswerk maken en het na laten kijken door vrijwillige leerkrachten. Deze leerkrachten waren zelf ook ooit eens een kind geweest die door deze organisatie was geholpen.. Er zijn ook plannen voor een oude van dagen tehuis. Dit alles staat allemaal dicht bij elkaar zodat er een wisselwerking zal zijn tussen ouderen en jongeren.Wij waren zeer onder de indruk van zijn levenswerk. Dit was echt een voorbeeld van hoe mensen elkaar zouden kunnen helpen. We zullen dit naar de bestuursleden terugkoppelen en kijken hoe we dit als voorbeeld of als samenwerkingsverband kunnen nemen. De middag nemen we vrijaf en gaan naar Solo met Edwin om wat rond te kijken.

Zaterdag 25 april

We moeten nog een aantal foto´s van de schoolkinderen maken. Ze moeten zaterdags ook naar school dus we wippen even binnen. Alle kinderen groeten ons en kijken met blijde gezichten. René gaat de klassen nog even in om de leerlingen te begroeten. Daarna gaan we met de familie naar Magelang voor een gezellig dagje uit.In het hotel eten we wat in het restaurant en ondertussen laten we de foto´s afdrukken. In onze hotelkamer zoeken we de foto´s bij de formulieren en Agus helpt ons om de juiste mix te maken. We blijven de rest van de avond op de kamer en kletsen nog wat met de familie.

Zondag 26 april

Dagje uit met de familie

Maandag 27 april

Vanmorgen om acht uur de laatste foto´s laten ontwikkelen , want er ontbraken nog een paar kinderen. We gaan vandaag voor het laatst naar de school terug en brengen de kinderen en de leerkrachten de foto´s. Elke klas krijgt ook een klassenfoto in een lijstje. We bezoeken elke klas en elk kind krijgt van René een foto en een hand. De kinderen vinden het fantastisch !Als alles afgerond is, gaan we naar het hoofd van de school en geven hem ook een aantal foto´s van de kleuterschool en een mapje met foto´s voor hemzelf. Hij is zeer vereerd en blij als een klein kind.We ondernemen nog wat met de familie en na het afscheid rijden we voldaan naar het hotel terug.

Morgen gaan we naar Bali en gaan genieten van onze vakantie.